Anjiyoplasti (Stent) İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları

Anjiyoplasti
Anjiyoplasti (Stent) İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları

Anjiyoplasti şleminin Riskleri ve Komplikasyonları

Anjiyoplasti Stent işlemi ile alakalı bir süreç yaşıyorsanız, bazı komplikasyonlar olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Her ameliyatta olduğu gibi bu işlemde de bazı teknik sıkıntılar yaşanması olasıdır. Söz konusu olan damar tıkanıklığı ve damar daralması ile alakalı süreçte bazı teknik sıkıntılar yaşanılabilir. Damar içerisinde pıhtılaşma ve de tam işlem sırasında tıkanıklık da yaşanabilir. Riskli durumlar her ne kadar az söz konusu olsa da bazı haller çok büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Bunlara örnek olarak da işlem sırasında kısmi felç oluşumu örnek olarak verilebilir. Bazı bu tarz komplikasyonlar sonucu cerrahi müdahale gerekli olabilir. Risksiz ve de sorunsuz olduğu düşünülen bu işlem için gerekli donanıma ve bilgiye sahip doktorlar yardımıyla işlem yapılması daha verimlidir.

Anjiyoplasti (Stent) İşlemden Sonra Yapılması Gerekli İşlemler Nelerdir?

İşlemin yapıldığı bölgeye kanamanın durdurulması için kum torbası konacaktır. İşlemden sonra yaklaşık dört saat boyunca yemek yenmesi aksi iddia edilene kadar yasaktır. Ve bu dört saat içerisinde de yatakta yatılacak, ihtiyaçlar söz konusu olduğunda da gerekli görülmedikçe yatılacak. Bazı söz konusu yan etkilerden dolayı bol miktarda sıvı alınması tavsiye edilir, bu yan etkilerden ötürü de hastanede olan ve gözetim altında olan hasta kendine de dikkat etmelidir. Doktorunun kontrolünde hareket etmeli ve doktorun gerekli görmediği takdirde bu talimatlara dikkat ederek dinlenmelidir.

Anjiyoplasti (Stent) İşleminden Önce Yapılması Gerekli İşlemler Nelerdir?

Özellikle işlemin yapılmasından önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır. Kan değerlerini ve pıhtılaşma değerlerini kontrol eden testler yapılmalıdır. Özellikle de bu testler sonucunda istenilen koşullar sağlanmamışsa, bu koşullar içi ilaç tedavisi veya ek bir müdahale öngörülebilir. Pıhtılaşmayı önleyen ilaçların kullanımının önüne geçmek için bu ilaçlar kesilmelidir. Sürekli kullanılan kalp ve tansiyon ilaçları kullanılmaya devam ettirilmelidir. Şeker hastası olanlar ise şeker düşürücü olarak kullandıkları ilaçları aç kaldıkları için almamalıdırlar. Kontrast madde kullanıldığından dolayı böbrek hasarı oluşturabileceğinden dolayı bazı testlerin yapılmış olması gerekmektedir. Kullanılan tüm ilaçlar doktora bildirilmeli ve ilaçlar, doktorun önereceği şekilde kullanılmalıdır.

 

Post a comment