Bariatrik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Obezite Cerrahisi
Bariatrik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Bariatrik Cerrahi Nasıl Yapılır?  

Sağlık yönünden rahatsızlıkların en çok görüldüğü kişiler şüphesiz obezite insanlardır. Bu durumlardan kurtulmaya çalışılan Bariatrik cerrahi nasıl yapılır obezite insanların sıklıkla sorduğu sorulardan birisidir. Bariatrik cerrahi obezite ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu cerrahi operasyonda kişilerin kilo vermesine yardımcı olmak için bir uygulama yapılır. Obezite insanlar da uygulanır olabileceği gibi kilo vermek isteyen her insanda da uygulanabilir bir yöntemdir. Kilo vermek adına yapılan bütün cerrahi operasyona bariatrik cerrahi yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Diyet programları ile kilo veremeyen ve farklı yöntemleri de uygulayamayan kişiler için daha az yemesini sağlayacak mide küçültme ameliyatları bariatrik cerrahi yöntemlerinden yalnızlık birisidir. Yemek yeme alışkanlığı vücudun yemekleri işleyişi gibi bir takım değişiklikler de söz konusudur. Bu cerrahi operasyona da bağırsağın bir kısmının bypass edilmesi örnek olarak gösterilebilir.

Bariatrik Cerrahi Yöntemleri Nelerdir?

Yaygın olarak kullanılan bariatrik cerrahi yöntemleri nelerdir ve hangi durumlarda kullanılır sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Günümüzde 4 yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Ameliyat talebinde bulunan kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak uygulanacak yöntemlere karar verilmektedir. Bu yöntemler sırasıyla;

  • Mideye Kelepçe Takma Ameliyatı: En yaygın biçimde kullanılan obezite cerrahi yöntemleri arasında yer almaktadır. Özel cerrahi bir bant ile mide iki bölüm halinde Tam ortadan bağlanarak midenin küçülmesi sağlanır. Midesinin küçülmesi nedeniyle kişi daha az yemek yeme durumunda kalır ve duyduğu tokluk hissi için yemeği bırakır. Kelepçe takma operasyonu kapalı olarak uygulandığı için iyileşme süresi daha kısadır.
  • Gastrik Baypas Ameliyatı: halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinmekte olan bu ameliyatta mide iki parçaya bölünerek bağırsağın bir kısmı mideye birleştirir. Bu işlemle daha küçük bir mide ve direk bağırsağa giden yiyeceklerle daha az yenilmesi ve daha az vücuda besin alınması ile daha hızlı kilo verilmesi sağlamaktadır.
  • Tüp Mide Ameliyatı: Mide’nin bir kısmı kesilerek alınır. Bu yöntem ile mideniz küçültülür ve daha az yemek yeme durumu sağlanır.
  • Duodenal Switch Ameliyatı: Bu ameliyatta gastrik bypass şeklinde başlayarak ince bağırsağın üst kısmı kesilir ve ince bağırsağın alt kısmında kalan bağırsağa bağlanarak sindirim sisteminizin bir kısım besinleri sindirmeyip daha az kilo almanıza sebep olması sağlanmaya çalışılır.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme

Obezite cerrahisi uygulanan kişiler bu uygulamadan sonra daha dikkatli davranmalıdırlar. Bariatrik cerrahi sonrası beslenme konusu ameliyat öncesindeki beslenme programından daha da kritiktir. Cerrahi operasyondan sonra kişinin belirlenen bir süre sıvı formüle tüketmesi gerekmektedir. Bu süreç genel olarak hekimler tarafından 2 gün olarak tavsiye edilmektedir. 2 günlük sürecin ardından taneli sıvı, katı tüketimi dönemi tüketim dönemi, yumuşak katı ve sonrasında da katı tüketimi olarak ard arda kişinin sağlık durumuna göre izlenmesi gereken bir süreçtir. Bariatrik cerrahi sonrasında bireyler besinlerini tam almaya ve çeşitlilik konusunda dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu süreçte asitli aşırı yağlı şekerli karbonhidratlı besinlerden uzak durarak 2 litre civarında su tüketilmesi gerekmektedir. Küçük porsiyonlarda az miktarda ve uzun aralıklarla yemek yenmelidir.

 

 

Post a comment